4 Mart 2015 Çarşamba

ÇENGELHAN RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ

Blogumuzun belli bir konusu olmadığı için her zaman aynı şeyleri anlatmak/tanıtmak istemedim.Bugün bir değişiklik yapıp ufak bir gezintiye çıkarmak ya da Ankaradaysanız gezmeniz gereken bir yerden bahsetmek istiyorum.Ankara'da oturanlar bilir pek gezilcek yer yoktur bellidir gezilcek yerler.belli bir süreden sonra gerçekten ben sıkılıyorum mesela.yaz gelsin diye tuttururum kışın ortasında.Ankarada keyifli bir 4-5 saat geçirilecek yer Çengelhan Rahmi Koç müzesi.3 katlı gez gez bitmiyor her bir odada farklı bir hikaye var.odanın birinden çıkıp diğerine girdiğinizde farklı farklı düşüncelere bürünüp her bir parçaya hayran kalıyorsunuz.Müzeye adım atar atmaz farklı bir dünyanın içine giriveriyorsunuz.Arşivimde 500e yakın resim var ama sizi sıkmak istemediğim için beğendiğim bir kaç resmi paylaşıp belki geri kalan yerleri görmeniz için heveslendiririm diye düşünüyorum.giderseniz mutlaka hatıra paranızı basın:) ben çok eğlendim kendi paramı basarken :) aşağıda yazdığım yazı ise müzeden aldığım müze rehberinden.

Çengelhan Rahmi M. Koç müzesi, Ankara'nın ilk sanayi müzesidir. Müzenin yer almakta olduğu han, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1522-1523 yıllarında yaptırılmıştır. Hanın Mihrimah Sultan'ın eşi Damat Rüstem Paşa'nın Vakfı'na bağlı olduğu bilinmektedir.beş yüz yıla yakın bir süre önce inşa edilmesine rağmen günümüze kadar ayakta kalabilen Çengelhan, Ankara'nın hanlar bölgesinde özgünlüğünü bugüne kadar koruyabilen ender yapılardandır.Han, Ankara Kalesi'nin ana giriş kapısının karşısında, eskiden At pazarı olarak anılan mevkide, bedestenlerin yakınında konumlanmıştır.
Dönemin en büyük dört hanından biri olan Çengelhan, çok sayıda oda ve 'develik' kısmı ile hizmet vermiştir.Han, 20.yüzyılın sonlarında terk edilmeden önce, tiftik,yapağı ve ham deri toptan satışlarının yapıldığı bir tabakhane ve yün deposu olarak kullanılmıştır.Kareye yakın dikdörtgen planlı mimari yapısıyla klasik Osmanlı kent içi hanlarının güzel bir örneğini oluşturan Çengelhan'ın ortasında  üstü açık bir avlu vardır.Etrafı tonoz örtülü revakla çevrili avlunun ortasındaki tek katlı dikdörtgen yapı, Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un iş yaşantısına başladığı yıllarda kullandığı bir dükkana da ev sahipliği yapmıştır.
2003-2005 yılları arasında gerçekleştirilen yenileme çalışmasında han, aslına uygun olarak yeniden yapılandırılmıştır.Müze toplam 32 odada denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan, tıbba kadar pek çok sanayi kolunun geçmişini gözler önüne seren 3000'den fazla obje ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.
Müze içerisinde konumlanmış Çengelhan Brasserie, 80 kişilik masa ve 250 kişilik kokteyl kapasitesi ile Ankara'nın seçkin davetlerine ev sahipliği yapan, tarihi ve sanatı içinde barındıran ender yapılardan biridir.Müzenin bodrum katında bulunan "sergi alanı" dönem dönem düzenlenen resim, fotoğraf, heykel vb.  sergileri ile sanatçı ve sanatseverlerin uğrak mekanı haline gelmiştir.



























Sevgiler ÇİSEM...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder